Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Δερμάτινη θήκη ξιφους με χάλκινη διακόσμηση

Δερμάτινη θήκη σπαθιού βαρέως τύπου με χάλκινη διακοσμητική επένδυση . Θήκη κατασκευασμένη από χονδρό δέρμα (5 χιλιοστών) με ραφές στο χέρι από χονδρό μάλλινο νήμα. Στην μπροστινή όψη έχει τοποθετηθεί ορθογώνια χάλκινη πλάκα 0.5 χιλιοστών με έκτυπη διακόσμηση κυματίων στα πλαϊνά της μέρη και ενός κεντρικού μαιάνδρου στο κέντρο της. Δύο χάλκινοι κρίκοι στα πλαϊνά της τοιχώματα χρησιμεύουν ως σημεία αναρτήσεως. Δύο φούντες έχουν τοποθετηθεί ως διακοσμητικά στοιχεία .Διαστάσεις 48 εκατοστά μήκος , 8 εκατοστά φάρδος. Το δέρμα έχει κερωθεί για αδιαβροχοποίηση. Παρά την στιβαρή κατασκευή της δεν χάνει την κομψότητά της.

Άρθρα - Νέα

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.

Υγρό πυρ

Υγρό πυρ

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για τον εμπρηστικό μηχανισμό των Βυζαντινών προερχόμενες από το λεξιλόγιο των φυλών (Βούλγαροι, Άραβες, Ρώσοι) που κατά περιόδους γνώρισαν την επεργειά του, «θαλάσσιο πυρ», «υγρό πυρ», «τεχνητό πυρ», «κατασκευασμένο πυρ».