Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Αμφίστομος Μυκηναϊκός Πέλεκυς

Aμφίστομος πέλεκυς της Ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου με χυτευμένη μπρούτζινη λεπίδα. Οι διαστάσεις της λεπίδας είναι 15 εκατοστά μήκος, μέγιστο πλάτος 7 εκατοστά και μέγιστο πάχος 3 εκατοστά. Μία δερμάτινη ορθογώνια θήκη την προστατεύει από την διάβρωση. Το ξύλινο στέλεχος έχει κατασκευαστεί από ξύλο ελιάς και έχει μήκος 43 εκατοστά. Το σχετικά μικρό μέγεθος της λεπίδας καθιστά εύκολη την χρήση του από μονάχα ένα χέρι είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για λατρευτικούς σκοπούς. Η περιοχή της λαβής του ξύλινου στελέχους έχει καλυφθεί με μπρούτζινο σύρμα για καλύτερη πρόσφυση της παλάμης, ενώ στο κάτω άκρο του έχει προσαρμοστεί μπρούτζινος δακτύλιος για αποτελεσματική ανάρτηση . Το ολικό βάρος του τσεκουριού ανέρχεται στα 2 κιλά.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.