Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Θώρακας του Αριστοτέλη

4ου π.Χ. αιώνα

Bαρέως τύπου δερματοθώρακας βασισμένος σε απεικονήσεις ερυθρόμορφων αγγείων του 5ου π.Χ αιώνα. Διατηρεί όλα εκείνα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κλασικής μορφής πανοπλίας τυπολογίας Λινοθώρακα, του “πρωταγωνιστή” των Μηδικών Πολέμων αλλά και των μετέπειτα αιώνων που ακολουθούν. Η βασική τους διαφορά έγκειται στην χρήση δερμάτινου υποστρώματος αντί λινού.

Αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα, τις επωμίδες, τον κυρίο κορμό και τις πτέρυγες, εξωτερικά επικαλυπτόμενα με φολιδωτά χάλκινα & μπρούτζινα ελάσματα. Το όλο σύνολο αποτελεί μια ενότητα και δύναται να παρέχει προστασία στον φορέα του από τους ώμους μέχρι και τα άνω μέρη των ποδιών.

Προσδένεται σταθερά πάνω στο σώμα του πολεμιστή με την βοήθεια έξι ζευγών από μπρούτζινους κρίκους (με διακοσμητικές βάσεις) οι οποίοι εξασφαλίζουν την πρόσδεση δερμάτινων ιμάντων συγκρατώντας τα άκρα του θώρακα στο οριζόντιο και στο κατακόρυφο άξονα. Τέσσερα ζεύγη βρίσκονται στην αριστερή υπομασχάλια περιοχή ενώ τα άλλα δύο στην περιοχή του άνω στήθους.

Οι επωμίδες και οι πτέρυγες είναι εξ’ολοκλήρου επιστρωμένες με αλληλοεπικαλυπτόμενες φολίδες δημιουργώντας μια επιφάνεια σαν αυτή του δέρματος των φιδιών. Η διάταξη του κυρίως κορμού περιλαμβάνει τόσο φολίδωτό “οπλισμό” όσο και μπρούτζινες ανατομικές πλάκες στην περιοχή του στήθους (τρείς τον αριθμό). Στην μεσαία πλάκα έχει επικολληθεί μία μπρούτζινη κεφαλή με μετωπική έκθεση, το αποτροπαϊκό Γοργόνειο.

Οι πτέρυγες αποτελούνται από παραλληλόγραμμες διατάξεις συνδεδεμένες στο κάτω χείλος του κορμού με το μήκος τους να καλύπτει τουλάχιστον το μέσο των μηρών. Η ευλυγισία τους επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων για τα κράτω άκρα.

Σε όλα τα χείλη του θώρακα έχει συρραφεί, με παραδοσιακό τρόπο, πορφυρό δέρμα.

Η εσωτερικές επιφάνειες του δερματοθώρακα έχουν επενδυθεί με μάλλινα στοιχεία και με μεταξωτή φόδρα για καλύτερη εφαρμογή και πρακτικότητα.

Ένα ζεύγος σφυρήλατων κνημίδων ανοιχτού τύπου, φιλοτεχνημένες από ελάσματα μπρούντζου συμπληρώνει την προστασία των κάτω άκρων. Εσωτερικά οι κνημίδες φέρουν μάλλινη επένδυση με μεταξωτή φόδρα για καλύτερη εφαρμογή. Προσαρμόζονται στην κνήμη με βοήθεια δερμάτινων ιμάντων.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.