Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Μεταλλική φαρέτρα σύνθετης κατασκευής

5ος π.Χ

Αρκετοί είναι οι τύποι φαρετρών της Ύστερης Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου του Ελληνικού κόσμου που μπορεί κάποιος να εντοπίσει ερευνώντας προσεκτικά τα διασωθέντα αρχαιολογικά καλλιτεχνικά ευρήματα πχ. αγγεία κλπ.

Η εν λόγω φαρέτρα είναι μια απαιτητική και πολύπλοκη ανακατασκευή που βασίστηκε σε αγγειογραφία της Κλασσικής περιόδου. Αποτελείται από μεταλλικά και οργανικά στοιχεία συνδυασμένα μεταξύ τους με έναν μοναδικό τρόπο. Στο εμπρόσθιο μέρος βρίσκεται ένα χάλκινο έλασμα ορθογώνιας διατομής διακοσμημένο με ευμεγέθη έκτυπο έλικα και δύο μπρούτζινα διακοσμητικά επιθέματα με μορφή ελαφιών που παραπέμπουν εμφανέστατα σε σκυθική τέχνη. Στο άνω μέρος, κατά τον οριζόντιο άξονα, συναντούμε μία δερμάτινη προσαρμογή σε μορφή χτένας η οποία χρησιμεύει για την υποτυπώδη προστασία των φτερωτών μερών των στελέχους των βελών. Τα πλάγια τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από χονδρό δέρμα μαύρου χρώματος το οποίο στηρίζεται με πριτσίνια στο μεταλλικό σκελετό της φαρέτρας. Το πίσω μέρος είναι καλυμμένο με περίπου 200 μπρούτζινες φολίδες οι οποίες φέρουν στην μέση νεύρωση, οι φολίδες είναι στερεωμένες σε ανθεκτική δερμάτινη βάση στερεωμένη κατάλληλα στον μεταλλικό σκελετό της θήκης. Η κάτω απόληξη της θήκης που αναπαύονται οι αιχμές των βελών είναι περιμετρικά μεταλλική. Η ανάρτηση της από το σώμα του τοξότη επιτυγχάνεται με δερμάτινο τελαμώνα που δένεται σε ειδικές εξωτερικές μεταλλικές θηλιές στο σώμα της φαρέτρας. Η θήκη λόγω των μεταλλικών στοιχείων της δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως ένα είδος ασπίδας από τον τοξότη. Το ύψος της είναι 65 εκατοστά ενώ το βάρος ανέρχεται στα 5 κιλά.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.