Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Βαρέως τύπου ολομεταλλικός Λινοθώρακας με σιδερένιες φολίδες

5ου π.Χ.

Ανακατασκευή λινοθώρακα με σιδερένιες φολίδες. Ο θώρακας φέρει πάνω από 1500 σιδερένιες φολίδες που καλύπτουν όλα τα μέρη της πανοπλίας, τις επωμίδες, τον κορμό και τις πτέρυγες. Η χρήση σιδήρου για φολίδες ήταν εναλλακτική πρακτική της χρήσεως πολύτιμων μετάλλων δηλαδή μπρούτζου και χαλκού αλλά καθόλου υποδεέστερη όσον αφορά την παρεχόμενη προστασία. Η πρόσδεσή του στο σώμα επιτυγχάνεται με πέντε σημεία ασφάλισης-απασφάλισης. Φέρει ευδιάκριτα διακοσμητικά χαρακτηριστικά στο ύψος του στήθους και των πτερύγων γεγονός που προσθέτει μεγαλοπρέπεια και κύρος στον ιδιοκτήτη του.

Φολιδωτό κολάρο Αλεξανδρινής περιόδου αποτελούμενο από 400 περίπου μπρούτζινες φολίδες καλύπτει την θωρακική χώρα. Το εξάρτημα αυτό ασφαλίζει με δερμάτινο λουρί στο πίσω μέρος του λαιμού με τέτοιο τρόπο που δεν εμποδίζει τις όποιες κινήσεις του κεφαλιού.

Τα υποδήματα, «εκδρομίδες»,είναι κατασκευασμένα εξ’ολοκλήρου από δέρμα και σε αυτήν την περίπτωση καλύπτουν σχεδόν όλο το μήκος των κνημίδων προσφέροντας υποτυπώδη προστασία από πλήγματα αλλά διατηρώντας το θερμοκρασιακό καθεστώς των κάτω άκρων σε υψηλά επίπεδα. Το πέλμα έχει πάχος περίπου 1,5 εκατοστών και στην εξωτερική του πλευρά φέρει σιδερένιες κεφαλές για καλύτερη πρόσφυση στα πεδία των μαχών. Τα υποδήματα ασφαλίζουν με την βοήθεια δερμάτινων κορδονίων και ζευγάρια θηλιών.

Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κορμού του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση από μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.