Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Κράνος με Ομφαλούς

15ου π.Χ. - Νότια Ελλάδα

Σύνθετης κατασκευής κράνος με κωνική διατομή. Το κράνος αποτελείται από ένα μπρούτζινο σκελετό σε σχήμα θόλου πάνω στον οποίο έχει σταθερά προσδεθεί ένα οργανικό κέλυφος. Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από λινό ύφασμα και καλύπτεται από χονδρό δέρμα για λόγους μηχανικής στατικότητας και αδιαβροχοποίησης. Πάνω σε αυτό τον οργανικό θόλο βρίσκονται συμμετρικά επικολλημένα με πριτσίνια και σύρματα έντεκα μπρούτζινα επιθέματα κυκλικής διατομής διαφόρων διαμέτρων. Στην κορυφή της οροφής μια κωνική ξύλινη απόληξη λειτουργεί ως ορθοστάτης για την πρόσδεση λοφίου – αλογοουράς. Οι παραγναθίδες αποτελούντα από πλάκες μπρούτζου στερεωμένες πάνω σε παχύ δέρμα, εσωτερικά φέρουν επένδυση δέρματος . Η ασφάλιση του κράνους γίνεται διαμέσου των παραγναθίδων με δερμάτινο κορδόνι. Εσωτερικά το κράνος φέρει παχιά μάλλινη επένδυση για καλύτερη στερέωση στην κεφαλή αλλά και για αποτελεσματικότερη απόσβεση των κραδασμών από πλήγματα.Τέτοιου είδους κράνη εκπλήσσουν με την σταθερότητα τους και την προστατευτική ικανότητα τους κάτι που δεν περιμένει κανείς αρχικά αν αναλογιστεί την έλλειψη ενιαίου μεταλλικού κελύφους . Άλλη μία απόδειξη της εφευρετικότητας των Μυκηναίων οι οποίοι είχαν την θέληση και την περιέργεια να πειραματίζονται ακατάπαυτα με υλικά και μεθόδους για την επίτευξη πρακτικών και αισθητικών σκοπών. Ένα πολύ ξεχωριστό κράνος από τον 15ο π.Χ αιώνα.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.