Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Φολιδωτή Φαρέτρα Ηρακλή

5ος π.Χ. αιώνας

Βαρέως τύπου φαρέτρα κατασκευασμένη από χονδρό δέρμα. Το όλο σχέδιο έχει βασιστεί σε ζωγραφική αναπαράσταση ερυθρόμορφου αγγείου του 5ου π.Χ αιώνα που αναπαριστά τον Ηρακλή. Η εξωτερική της πλευρά έχει επενδυθεί με χάλκινες οξυκατάληκτες φολίδες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται σε οριζόντιο και σε κάθετο άξονα .Κάθε μια φολίδα φέρει έκτυπη νεύρωση στο μέσο της προσδίδοντάς της αυξημένη μηχανική αντοχή. Στο πάνω και κάτω οριζόντιο τελείωμα της φολιδωτής επιφάνειας βρίσκεται μια χάλκινη ζώνη διακοσμημένη με τρείς μπρούτζινες χυτές ροζέτες. Η συρραφή των βασικών δερμάτινων μερών έχει πραγματοποιηθεί με μπρούτζινο σύρμα για μεγαλύτερη αντοχή. Το οπίσθιο μέρος της φαρέτρας είναι δερμάτινο χωρίς μεταλλικές ενισχύσεις. Όλα τα δερμάτινα τμήματα έχουν κερωθεί προσεκτικά. Στην αριστερή κατακόρυφη πλευρά της έχουν τοποθετηθεί τρείς χάλκινοι κρίκοι αναρτήσεως με δερμάτινες βάσεις οι οποίες τοποθετούνται σταθερά στην θέση τους με πριτσίνια με διακοσμητική μπρούτζινη κεφαλή. Δερμάτινος τελαμώνας δένεται στους κρίκους για την ανάρτηση της φαρέτρας. Η οριζόντια τομή της φαρέτρας έχει οβάλ σχήμα -ελλειψοειδής.

Το συνολικό της μήκος είναι 80 πόντοι και το εξωτερικό πλάτος της είναι 30 πόντοι

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.