Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Δερματοθώρακας του Καλλικλέους – Αλεξανδρινής περιόδου

2ος - 3ος π.Χ.

Ο θώρακας είναι εμπνευσμένος από τις τοιχογραφίες του Μακεδονικού τάφου των Λύσωνος και Καλλικλέους στην περιοχή της Νάουσας (2ος -3ος π.Χ αιώνας ). Ακολουθεί την γενική σχεδιαστική γραμμή του Λινοθώρακα της Κλασικής εποχής με την ιδιαιτερότητα ότι το κύριο υλικό κατασκευής είναι το δέρμα με τα μεταλλικά στοιχεία να έχουν χρησιμοποιηθεί σε μικρό ποσοστό. Οι επωμίδες και ο κύριος κορμός αποτελούνται από διπλά τοιχώματα σκηροποιημένου – κερωμένου δέρματος για αυξημένα επίπεδα προστασίας. Οι πτέρυγες είναι δερμάτινες, διπλής σειράς με διακοσμητικά κρόσια στις άκρες τους. Η εκτεθημένη περιοχή της δεξιάς πλευράς του κορμού έχει ενισχυθεί με μπρούτζινες ευμεγέθης φολίδες ορθογώνιας κοπής ώστε η αντίστασή της στα πλήγματα να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Στην μπροστινή πλευρά των επωμίδων μπρούτζινοι ήλιοι της Βεργίνας προπαγανδίζουν το κλέος της καταγωγής του οπλίτη, προσφέροντας ταυτόχρονα αυξημένη προστασία στην ευαίσθητη περιοχή του στήθους. Στο συνολό τους οι οριογραμμές των απολήξεων του θώρακα έχουν πτυχωθεί με πορφυρό δέρμα στερεωμένο με διπλή ραφή.Ο θώρακας ασφαλίζει με την βοήθεια πέντε ζευγών από μπρούτζινους κρίκους.

Οι περικνημίδες είναι ανοιχτού τύπου, κατασκευασμένες από μπρούτζο και ακολουθούν το σχήμα των περικνημίδων των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο ίδιο ταφικό μνημείο. Στερεώνονται στις κνήμες του οπλίτη με την βοήθεια κρίκων και δερμάτινων λουριών, για καλύτερη εφαρμογή παχύ υφασμάτινο ή μάλλινο υπόστρωμα παρεμβάλλεται στο ενδιάμεσο καλύπτοντας εν μέρει το γόνατο.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.