Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Οπλιτική πέλτη από Λιγαρία

Οι οπλιτικές ασπίδες της Αρχαϊκής & Κλασσικής εποχής δεν ήταν κατασκευασμένες μονάχα από ανθεκτικό σκληρό ξύλινο πυρήνα. Μία πιο φθηνή λύση για τους λιγότερους προνομιούχους ήταν η κατασκευή τους από πιο μαλακά και λιγότερο ανθεκτικότερα υλικά. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε μια πέλτη κατασκευασμένη από κλαδιά λιγαρίας ( agnus castus sp) με διάμετρο 90 πόντων. Η πλέξη των κλαδιών είναι αρκετά ισχυρή και πυκνή έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά στην διαμορφωμένη επίπεδη επιφάνεια με αποτέλεσμα η όλη δομή να συμπεριφέρεται σαν ενιαίο σταθερό σύνολο ικανό για πολεμική εμπλοκή. Εξωτερικά έχουν τοποθετηθεί δύο δερμάτινα τομάρια αιγών ενώ στο κέντρο της πέλτης βρίσκεται ένας μπρούτζινος ομφαλός διαμέτρου είκοσι πόντων.

Εσωτερικά συναντούμε μία αποσπώμενη χάλκινη ανατομική λαβή με μπρούτζινους βραχίονες στήριξης και μια δερμάτινη ανθεκτική αντιλαβή που εξασφαλίζουν ένα δυνατό στήριγμα της ασπίδας στον αριστερό πήχη του οπλίτη. Ένα δερμάτινο στρώμα έχει τοποθετηθεί ενδιάμεσα της λαβής και της αντιλαβής για αποφυγή εκδορών.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.