Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Λινοθώρακας Μενελάου

15ος -12ος π.Χ

Σύνθετη οργανική θωράκιση της Μυκηναϊκής περιόδου (15ος -12ος π.Χ αιώνας). Μπρούτζινοι σφυρήλατοι ομφαλοί διαφορετικών μεγεθών βρίσκονται στερεωμένοι με την βοήθεια μεταλλικών συνδετήρων σε χονδρό υφασμάτινο υπόστρωμα. Η εξωτερική πλευρά της υφασμάτινης βάσης έχει καλυφθεί με ανθεκτικό δέρμα έτσι ώστε να προστατεύεται από την υγρασία και γενικά από την διαβρωτική επίδραση των καιρικών συνθηκών. Η θωράκιση καλύπτει το κυρίως κορμό, το δεξί ώμο και τους μηρούς. Αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συστήματα μεταλλικών θηλιών και κορδονιών. Ο κορμός καλύπτεται από το εμπρόσθιο και το ραχιαίο ημιθωράκιο (διαθέτουν 9 και 13 ομφαλούς αντίστοιχα) , ο δεξιός ώμος από μία κοίλη υφασμάτινη επωμίδα με 6 μικρούς ομφαλούς ενώ το τμήμα των μηρών προστατεύεται από δύο ισομεγέθη παραπετάσματα με 5 ομφαλούς το καθένα τα οποία επίσης στερεώνονται με δερμάτινους αναρτήρες από το σώμα του οπλίτη. Ο συνδυασμός μεταλλικών ομφαλών και οργανικής βάσης δημιουργεί μία αξιόπιστη προστασία ικανή να εξουδετερώσει εισερχόμενα βλήματα κυρίως λόγω της μεγάλης ικανότητας απορρόφησης της κινητικής ενέργειας των βλημάτων. Οι μεταλλικοί ομφαλοί που έχουν βρεθεί σε τάφους της εποχής είναι ότι έχει απομείνει από τέτοιου είδους θώρακες καθώς όπως είναι γνωστό τα οργανικά μέρη των θωράκων αποσυντίθενται πολύ σύντομα.

Η ασπίδα είναι κατασκευασμένη από βέργες λιγαρίας , δέρμα και μεταλλικά στοιχεία. Ο κύριος κορμός της ασπίδας έχει διάμετρο 85 πόντους ενώ η πυκνή πλέξη των βεργών δημιουργεί μία επιφάνεια ικανή να σταματήσει βέλη , πέτρες και ακόντια. Εξωτερικά είναι επενδυμένη από δέρμα αίγας ενώ 4 μπρούτζινοι ομφαλοί τοποθετημένοι συμμετρικά μεταξύ τους ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις αμυντικές ιδιότητες της ασπίδας. Εσωτερικά μια ανθεκτική δερμάτινη λαβή, μία μεταλλική αντιλαβή και ένα δερμάτινο λουρί που στερεώνεται στον λαιμό εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο έλεγχο της από τον οπλίτη.

Το κράνος είναι σύνθετης κατασκευής αποτελούμενο από 3 μπρούτζινα τμήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινα πριτσίνια, στην οροφή φέρει 4 βαμμένα ευμεγέθη αγελαδινά κέρατα για εντυπωσιασμό. Το κράνος στερεώνεται στην κεφαλή με την βοήθεια δερμάτινου ιμάντα που δένει στην περιοχή κάτω από το πηγούνι.

O χιτώνας είναι τρίχρωμος (άσπρο, μπλέ και κόκκινο χρώμα) ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας της εποχής σύμφωνα πάντοτε με τα καλλιτεχνικά διαθέσιμα αρχαιολογικά στοιχεία. Το κύριο διακοσμητικό χαρακτηριστικό του χιτώνα είναι η εναλλαγή κόκκινων και λευκών τετραγώνων.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.