Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκα Τσεκουρια

13ου - 11ου π.Χ.

Mπρούτζινα τσεκούρια Μυκηναϊκής περιόδου ( 13ος -11ος π.Χ αιώνας) με δερμάτινες θήκες για την κάλυψη των λεπίδων. Το μικρό τσεκούρι με το χαρακτηριστικό σχήμα της ημισελήνου αποτελεί αντίγραφο του ευρήματος που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην κεντρική αίθουσα των Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων. Παρόμοιου σχεδιασμού τσεκούρι απαντάται και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής την ίδια περίοδο γεγονός που πιθανότατα σημαίνει γενικευμένη χρήση της τυπολογίας αυτής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα έπρεπε να χρησίμευε ως επιθετικό όπλο, οι τρεις επιμήκης απολήξεις του πίσω μέρους καθώς και τα δύο χαρακτηριστικά ανοίγματα στην λεπίδα αποσκοπούν σε αύξηση της αποτελεσματικότητα του. Μετά το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου στον Ελλαδικό χώρο δεν απαντάται ξανά.

Το τσεκούρι με την διπλή λεπίδα απαντάται με μικρές παραλλαγές από την Μινωική μέχρι ακόμα και την Κλασσική εποχή. Ο ρόλος του ήταν διττός , ως επιθετικό όπλο διπλής λαβής και παράλληλα ως αντικείμενο με ιερή σημασία. Μια δερμάτινη θήκη προστατεύει την λεπίδα από οξείδωση αλλά και τον ίδιο τον χρήστη από διάφορα ατυχήματα κατά την μεταφορά και αποθήκευση του. Το βάρος του ανέρχεται στα 5,5 κιλά μαζί με το ξύλινο στέλεχος ( αποξηραμένη ελιά).

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.