Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκή σύνθετη πανοπλία

15ου-13ου π.Χ.

Μυκηναϊκή πλήρης πανοπλία σύνθετης κατασκευής (15ου-13ου π.Χ αιώνα). Αποτελείται από δύο τύπους ευμεγέθης επωμίδες, από τον θώρακα του κορμού και από την προστασία των κάτω άκρων.

Οι επωμίδες είναι δύο τύπων και επιλέγονται κατά περίπτωση: A) Οι ολομεταλλικές επωμίδες, βασισμένες σε αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ναυπλίου. Έχουν κατασκευαστεί από ένα ενιαίο κομμάτι μπρούτζου με παραδοσιακές μεθόδους ελάσεως. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί ο επιμήκης «λοφίσκος» στο μέσο τους που με κάποιον τρόπο αντιγράφει την ανατομία του τμήματος του βραχίονα των άνω άκρων Β) Οι σύνθετες , οι οποίες αποτελούνται από υφασμάτινο υπόστρωμα πάνω στο οποίο έχουν επικολληθεί καταλλήλως δεκάδες χάλκινες φολίδες ορθογώνιας διατομής δημιουργώντας μία συμπαγής προστασία. Η δεξία επωμίδα είναι μικρότερου μεγέθους από την αριστερή έτσι ώστε να επιτρέπει στον οπλίτη μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στο δεξί χέρι. Και στις δύο περιπτώσεις οι επωμίδες συγκρατούνται στην περιοχή του ώμου με δερμάτινα κορδόνια τα οποία συγκρατούνται σε ειδικές υποδοχές στα δεξιά και αριστερά του λαιμού.

Ο κορμός είναι χάλκινος και αποτελείται από δύο τμήματα, το εμπρόσθιο και το ραχιαίο. Τα δύο αυτά τμήματα μεταξύ τους σταθερά με συστήματα περόνης/ υποδοχών στις υπομασχάλιες περιοχές και στην περιοχή γύρω του λαιμού. Οι μπρούτζινες περόνες φέρουν δερμάτινο λουρί ως λαβή ταχείας απελευθέρωσης. Στο κάτω άκρο του θωρακικού τμήματος έχει τοποθετηθεί ένα κοντό φολιδωτό παραπέτασμα με χώρισμα στο μέσο του. Η σύνθετη αυτή επιφάνεια είναι υφασμάτινη και έχει επενδυθεί με χάλκινες φολίδες που φέρουν έκτυπη νεύρωση στο μέσο τους, με το χάλκινο τοίχωμα συνδέεται με κορδόνια που περνάνε διαμέσο οπών. Το οπίσθιο μέρος είναι και αυτό χάλκινο και επίσης στο κάτω χείλος του φέρει υφασμάτινο παραπέτασμα επενδυμένο με μπρούτζινες φολίδες μεγαλύτερου μεγέθους και διαφορετικού σχήματος από τις εμπρόσθιες. Το ραχιαίο φολιδωτό παραπέτασμα έχει μεγαλύτερο μήκος από το αντίστοιχο μπροστινό διότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν προβλήματα κάμψεως του κορμού.

Η προστασία των κάτω άκρων αποτελείται φολιδωτές σωληνοειδής ανατομικές επιφάνειες οι οποίες καλύπτουν την περιοχή των μηρών και των κνημών. Παραμένουν στην θέση τους με την βοήθεια κορδονιών και ιμάντων που περιδένουν τα κάτω άκρα. Στην περιοχή των γονάτων δερμάτινες κοίλες επιγονατίδες συγκρατούν τα δύο τμήματα των φολιδωτών διατάξεων (μηρού και κνήμης) ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν προστασία χωρίς να περιορίζουν το βαθμό κινητικότητας που απαιτεί η περιοχή των κλειδώσεων. Το σύστημα προστασίας των κάτω άκρων συγκρατείται με δερμάτινη ζώνη στην μέση του οπλίτη με ιμάντες ενώ επιπλέον αναρτήρες (τιράντες) έχουν χρησιμοποιηθεί για πιο αποτελεσματική συγκράτησή τους.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.