Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκά Οικιακά – αγροτικά εγχειρίδια

Θα ήταν σφάλμα να υποστηρίξουμε πως υπήρχαν μονάχα πολεμικά εγχειρίδια κατά την Μυκηναϊκή περίοδο γεγονός που φυσικά ισχύει για κάθε ιστορική εποχή. Είναι λογικό οι άνθρωποι θα χρειάζονταν μαχαίρια και για την καθημερινή οικιακή χρήση αλλά και για τις αγροτικές τους εργασίες.

Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε οικιακής χρήσεως οδοντωτά μαχαίρια με μπρούτζινες λάμες και ξύλινες λαβές από ξύλο πουρναριού στερεωμένες με πριτσίνια πάνω στην λάμα. Οι λάμες είναι σφυρήλατα ελάσματα μπρούτζου με δόντια στην κυρτή εσωτερική πλευρά τους. Ιδανικές για κλάδεμα, για κόψιμο μικρών κλαδιών, για κόψιμο ψωμιού κλπ. Το συνολικό τους μήκος κυμαίνεται από 22 μέχρι 32 εκατοστά.

Άρθρα - Νέα

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.

Υγρό πυρ

Υγρό πυρ

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για τον εμπρηστικό μηχανισμό των Βυζαντινών προερχόμενες από το λεξιλόγιο των φυλών (Βούλγαροι, Άραβες, Ρώσοι) που κατά περιόδους γνώρισαν την επεργειά του, «θαλάσσιο πυρ», «υγρό πυρ», «τεχνητό πυρ», «κατασκευασμένο πυρ».