Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκή επωμίδα «Μονομάχου»

15ου - 14ου π.Χ.

Οι επωμίδες κατά την Μυκηναϊκή περίοδο δεν ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιούνται αναγκαστικά μονάχα σε συνδυασμό με μία πλήρη εξάρτυση. Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις αποδεικνύουν πως μία επωμίδα τύπου «Δενδρών» μπορούσε να φορεθεί ανεξάρτητα χωρίς την παράλληλη ύπαρξη πανοπλίας κορμού. Λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας της δύναται να θυλακώνει στον ώμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα . Ένα ανθεκτικό δερμάτινο λουρί που περνά «χιαστί»κάτω από την δεξιά ή αριστερή μασχάλη προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα για μία επιτυχή χρήση της από τον πολεμιστή.

Η επωμίδα της φωτογραφίας είναι κατασκευασμένη από την χαλκό και αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά ελάσματα δεμένα μεταξύ τους με δερμάτινα κορδόνια και λουριά. Στα δύο πλευρικά τελειώματα του μεγάλου ελάσματος βρίσκονται προσδεμένα με δερμάτινους ιμάντες ημισελινοειδή ελάσματα με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπεται η κίνηση τους στον οριζόντιο άξονα (μέσα -έξω). Στο εξωτερικό κάτω μέρος της επωμίδας έχει προσδεθεί με την βοήθεια τριών δερμάτινων κορδονιών μία χάλκινη ανατομική λωρίδα η οποία έχει την ιδιότητα να κινείται με ευκολία στον κάθετο άξονα (πάνω –κάτω). Η περίμετρος κάθε ελάσματος έχει επενδυθεί με δέρμα στερεωμένο μόνιμα με νήμα. Στο εσωτερικό μέρος του μεγάλου ελάσματος έχει επικολληθεί υφασμάτινο υπόβαθρο για αποφυγή εγκαυμάτων και εκδορών κατά την χρήση της ενώ στο άνω μέρος του ένα δερμάτινο γλωσσίδιο παρέχει τα απαραίτητα σημεία αγκίστρωσης του επίσης δερμάτινου τελαμώνα . Το μεγάλο μέγεθος της μεταλλικής κατασκευής ξεπερνά τις απαιτήσεις προστασίας του ώμου και επεκτείνει την προστατευτική της δράση και στο μισό άνω κορμό.

Ένας υποτιθέμενος Μυκηναίος οπλίτης φορώντας μία τέτοιου είδους επωμίδα («Γύαλα) στον αριστερό ώμο και κρατώντας με τα δύο του χέρια ένα μακρύ δόρυ με ενισχυμένη μπρούτζινη αιχμή θα ήταν πραγματικά επίφοβος για κάθε αντίπαλο. Βρισκόμενος σε στάση άμυνας με αρκετά λυγισμένο τον κορμό προς τα εμπρός , με το αριστερό πόδι προτεταμένο και με το δεξί χέρι να ελέγχει την κίνηση του δόρατος θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο για τον κάθε φορά επίδοξο αντίπαλο του.

Η επωμίδα ζυγίζει περίπου 4 κιλά.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.