Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκό Πολεμικό Βραχιόλι

13ου π.Χ.

Πολεμικό βραχιόλι της Μυκηναϊκής περιόδου κατασκευασμένο από μπρούτζινο έλασμα 1,2 χιλιοστών. Αποτελείται από δύο ημικυλινδρικά κομμάτια με έκτυπες διακοσμήσεις κυματίων και περιμετρικών κωνικών απολήξεων. Ο μηχανισμός στερέωσης του στο καρπό αποτελείται από δύο συστήματα μεντεσέδων που ασφαλίζουν με δύο πύρους εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπώμενος και χρησιμεύει ως περόνη ασφάλισης και ασφάλισης. Προς αποφυγή εκδορών και τραυματισμών τα χείλη του βραχιολιού έχουν ανασηκωθεί προς τα πάνω ενώ εσωτερικά φέρει χονδρό μαλακό δέρμα στερεωμένο σταθερά με νήμα διπλής ραφής. Το βραχιόλι είναι εμπνευσμένο από αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε σε οχυρό της Μυκηναϊκής Θήβας και χρονολογείται γύρω στο 13ο αιώνα π.Χ.To βραχιόλι συνοδεύεται από ένα βαρύ ξύλινο τορνευτό ρόπαλο με μεταλλική ενισχυμένη απόληξη. Τα ξύλινα ρόπαλα στις διάφορες εκδοχές τους αποτελούσαν σε όλες τις εποχές και πολιτισμούς μία γρήγορη, σχετικά ανέξοδη και αποτελεσματική επιλογή για τους πολεμιστές. Στην Ιλιάδα μαρτυρείται η ύπαρξη τους.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.