Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Σανδάλια

Χειροποίητα ανθεκτικά σανδάλια. Τα υποδήματα είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από δέρμα με τα επιμέρους τμήματα να συνδέονται μεταξύ τους με δερμάτινους μπρούτζινους συνδετήρες. Η σόλα έχει διαμέτρημα ενός πόντου και αποτελείται από διπλή στρώση σκληροποιημένου δέρματος. Τα σανδάλια σταθεροποιούνται στην θέση τους με την βοήθεια δερμάτινων κορδονιών και θηλιών. Το συνολικό τους βάρος ανέρχεται περίπου στο ένα κιλό. Είναι κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση λόγω της στιβαρής κατασκευής τους.

Άρθρα - Νέα

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.

Υγρό πυρ

Υγρό πυρ

Υπάρχουν πολλές ονομασίες για τον εμπρηστικό μηχανισμό των Βυζαντινών προερχόμενες από το λεξιλόγιο των φυλών (Βούλγαροι, Άραβες, Ρώσοι) που κατά περιόδους γνώρισαν την επεργειά του, «θαλάσσιο πυρ», «υγρό πυρ», «τεχνητό πυρ», «κατασκευασμένο πυρ».