Ancient Greek Armors

Βαρέως τύπου ολομεταλλικό λινοθώρακα με μπρούτζινες αναφερείς και κατωφερής φολίδες

5ου π.Χ.

Ανακατασκευή λινοθώρακα βαρέως τύπου εμπνευσμένη από ζωγραφική απεικόνιση του 5ου π.Χ αιώνα. Αποτελείται από περίπου 2000 σφυρηλατημένες μπρούτζινες φολίδες στερεωμένες κατάλληλα σε υπόστρωμα λινού υφάσματος. Οι επωμίδες, ο κορμός όσο και οι πτέρυγες έχουν επενδυθεί εξ’ολοκλήρου με μεταλλικά ελάσματα προσφέροντας πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας. Χαρακτηριστική κατασκευαστική ιδιομορφία είναι η φορά των φολίδων του κύριου κορμού καθώς αυτές ξεδιπλώνονται από κάτω προς τα πάνω. Η διάταξη αυτή εικάζεται πως πρόσφερε καλύτερη προστασία σε χτυπήματα εισερχόμενα από χαμηλά, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως τέτοιου είδους πανοπλίες προορίζονταν συνήθως για ιππείς. Το βάρος ανέρχεται στα 14 κ. και συγκρατείται στο σώμα με την βοήθεια τεσσάρων σημείων πρόσδεσης αποτελούμενων από χάλκινους κρίκους και δερμάτινους ιμάντες. Ακόμη μία κατασκευαστική καινοτομία είναι ο μηχανισμός ασφάλισης–απασφάλισης των επωμίδων με την ύπαρξη ενός μονάχα κρίκου στο μέσο της κοιλιακής χώρας.

Για περισσότερη προστασία της περιοχής του θώρακα ο οπλίτης φέρει φολιδωτό κολάρο αποτελούμενο από 400 περίπου μπρούτζινες φολίδες. Το εξάρτημα αυτό ασφαλίζει με δερμάτινο λουρί στο πίσω μέρος του λαιμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζει τις όποιες κινήσεις του κεφαλιού.

Τα υποδήματα («εκδρομίδες») είναι κατασκευασμένα εξ’ολοκλήρου από δέρμα και σε αυτήν την έκδοση καλύπτουν σχεδόν όλο το μήκος των κνημίδων προσφέροντας υποτυπώδη προστασία από πλήγματα αλλά και διατηρώντας τη θερμοκρασία των κάτω άκρων σε επίπεδα άνεσης. Το πέλμα έχει πάχος περίπου 1,5 εκ. και στην εξωτερική του πλευρά φέρει σιδερένιες κεφαλές για καλύτερη πρόσφυση στα πεδία των μαχών. Τα υποδήματα ασφαλίζουν με την βοήθεια δερμάτινων κορδονιών και ζευγάρια θηλιών.

Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κορμού του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση από μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.

Articles - News

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.