Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Μπρούτζινο φολιδωτό Κορινθιακό Κράνος με λοφίο

5ου π.Χ

Σε αρκετές αγγειογραφίες του 5ου π.Χ αιώνα παρατηρείται μία πολύ ειδική κατηγορία Κορινθιακών περικεφαλαίων που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτεθεί σε κάποιο μουσείο. Αναφερόμαστε σε σύνθετα Κορινθιακά κράνη με κύριο χαρακτηριστικό την κάλυψη της οροφής με πολλές δεκάδες φολίδες. Αποτελεί μια παραλλαγή του Κλασικού Κορινθιακού κράνους που αποδεικνύει την καλλιτεχνική φαντασία, την αισθητική αλλά και τις δεξιοτεχνίες των καλλιτεχνών την εποχής.

Το κράνος έχει κατασκευαστεί από μπρούτζο, τόσο η μάσκα όσο και η φολιδωτή οροφή. Η μάσκα ακολουθεί την γνωστή ανατομία του Κορινθιακού κράνους με το χαρακτηριστικό επιρρίνιο και τα αμυγδαλωτά μάτια. Η οροφή έχει καλυφθεί με μικρές μπρούτζινες φολίδες (1,5 εκατοστά πλάτος, συνολικού μήκους 5 εκατοστών) με τέτοια διάταξη έτσι ώστε να σχηματίζουν επτά αλλεπάλληλες και ομόκεντρες σειρές σε τοξοειδές τροχιά σε κάθε ημιθόλιο ( αριστερό και δεξιό) πάντοτε σε απόλυτη συμμετρία. Περίπου 300 φολίδες χρειάστηκαν για την κάλυψη της οροφής. Στο μέσο κάθε φολίδας έχει φιλοτεχνηθεί μία έκτυπη νεύρωση για μηχανική ενίσχυση της.

Ως διακόσμηση το κράνος φέρει λοφίο από φυσικές τρίχες αλόγου στερεωμένες σε θυσάνους πάνω σε ξύλινη βάση που διατρέχει τον επιμήκη άξονα του. Αριστερά και δεξιά του λοφίου έχουν τοποθετηθεί φυσικά κέρατα αίγας πάνω σε ειδικά σχεδιασμένες βάσεις. Στις άκρες των κεράτων έχουν στερεωθεί με πριτσίνια μπρούτζινες απολήξεις για διακοσμητικούς λόγους. Ένα κράνος Κόσμημα.

Εσωτερικά φέρει πλούσια μαλακή οργανική επένδυση.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.