Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Σύνθετο Ετρουσκικό ψεύδο-Κορινθιακό κράνος

To κράνος αποτελείται από μπρούτζινο προσωπείο με Αρχαϊκή ανάπτυξη, έχει σφυρηλατηθεί από ένα μονοκόμματο φύλλο μπρούτζου. Το χαρακτηριστικό της μορφολογίας του είναι η έλλειψη διαχωρισμού παραγναθίδων καθώς τα δύο μέρη αυτών ενώνονται με μία λωρίδα μετάλλου ενοποιώντας τα. Στο κάτω χείλος του φέρει πορφυρού χρώματος δερμάτινη επένδυση στερεωμένη με διπλή ραφή πάνω στο μέταλλο. Εσωτερικά φέρει παχιά μάλλινη επένδυση. Στο κέντρο των παραγναθίδων έχουν τοποθετηθεί με πριτσίνωμα διακοσμητικές ροζέτες Ετρουσκικής τεχνοτροπίας από καθαρό ασήμι.

Η οροφή αποτελείται από 300 περίπου χάλκινες και μπρούτζινες φολίδες πλάτους 1,5 εκατοστών δύο τυπολογιών, φολίδες σε σχήμα φύλλου και οξυκατάληκτες φολίδες με κεντρική νεύρωση για μηχανική ενδυνάμωση. Έχουν τοποθετηθεί συμμετρικά στα δύο ημισφαίρια ανά δύο σειρές ομοειδών ομόκεντρων τόξων δημιουργώντας ένα υψηλού επιπέδου αισθητικό αποτέλεσμα. Και στις δύο πλευρές, στο κέντρο των ομόκεντρων κύκλων βρίσκεται ένα διακοσμητικό μπρούτζινο στοιχείο με κυμάτια στην περίμετρό του.

Στο κέντρο της οροφής έχει τοποθετηθεί ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό λοφίο. Η βάση του είναι ξύλινη από επαρκώς αποξηραμένο ξύλο ελιάς, στην ράχη του οποίου έχουν ανήχθη δεκάδες μικρές τρύπες ανά σειρές για να φιλοξενήσουν τους θυσάνους από φυσικό τρίχωμα αλόγου. Οι θύσανοι έχουν δεθεί μεταξύ τους με ισχυρό νήμα έτσι ώστε να συγκρατούνται σε όρθια στάση, η εναλλαγή μαύρων και ξανθών θυσάνων δημιουργεί ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η ξύλινη βάση είναι κινητή, στηρίζεται στην οροφή μέσω δύο υποδοχών (μιας μπρούτζινης και μιας χάλκινης) μόνιμα τοποθετημένων σε αυτήν σε σχήμα ανάστροφου Π. Η ασφάλιση της βάσης στις υποδοχές πραγματοποιείται διαμέσου μικρών πείρων. Τα πλευρικά τοιχώματα του ξύλινου στοιχείου έχουν διακοσμηθεί με ζωγραφικά μοτίβα , με δίχρωμα κυμάτια χρυσού και πορτοκαλί χρώματος σε διάταξη «καθρέπτη».

Αριστερά και δεξιά του λοφίου στην μετωπική περιοχή έχουν στερεωθεί ευμεγέθη κέρατα αιγός μαύρου χρώματος (φυσικά κέρατα).Η στερέωσή τους πραγματοποιείται διαμέσου μπρούτζινων βάσεων στις οποίες ασφαλίζουν τα οργανικά στοιχεία με την βοήθεια πείρων. Το εσωτερικό των κεράτων έχει αφαιρεθεί προκειμένου να μειωθεί το βάρος.

Στο πίσω μέρος του λοφίου, στη μέση του καταυχενίου έχει τοποθετηθεί ένας γάντζος αναρτήσεως του κράνους σε μορφή κύκνου. Ο κύκνος έχει κατασκευαστεί από χυτό μπρούτζο καθαρής σύστασης.

Μία μοναδική δημιουργία πολιτιστικής προωθήσεως εκ Πυρός Δημητρίου Κατσίκη.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.