Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Λινοθώρακας του Αριστίωνα

5ου π.Χ.

Σύνθετη πανοπλία Κλασσικής εποχής (5ου π.Χ αιώνα) τύπου Λινοθώρακα. Αποτελείται από οργανικά υλικά (ύφασμα και δέρμα) καθώς και μεταλλικά στοιχεία χαλκού και μπρούτζου. Η σύνθεση περιλαμβάνει συνδυασμό διατάξεων παρμένων από διάφορα αρχαιολογικά και εικονογραφικά ευρήματα της ίδιας περιόδου π.χ απεικονίσεις αγγείων κλπ.

Οι επωμίδες έχουν δερμάτινο υπόβαθρο στην εξωτερική επιφάνεια του οποίου έχουν επικολληθεί εκατοντάδες φολίδες χαλκού και μπρούτζου με έκτυπη διακόσμηση, σχηματίζοντας δίχρωμους γεωμετρικούς σχεδιασμούς. Στις άκρες των επωμίδων έχει συρραφτεί δέρμα πορφυρού χρώματος. Η εσωτερική τους πλευρά φέρει μάλλινη επένδυση με υφασμάτινη φόδρα. Το καταυχένιο είναι δερμάτινο διπλής στρώσης.

Ο κυρίως κορμός αποτελείται από υφασμάτινο λινό υπόστρωμα και ακολουθεί ανατομική διάταξη. Στην περιοχή του στήθους βρίσκονται μόνιμα στερεωμένες τρείς πλάκες χαλκού -μπρούτζου που ενώνονται μεταξύ τους με δύο ζεύγη μεντεσέδων. Στην μεσαία μπρούτζινη πλάκα έχει επικολληθεί με πριτσίνια αποτροπαϊκή κεφαλή Γοργόνειου. Στην δεξιά υπομασχάλια περιοχή έχουν τοποθετηθεί τρία επιμήκη ορθογώνια τμήματα χαλκού και μπρούτζου τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με δύο ευμεγέθη ζεύγη στροφέων (μεντεσέδες) έτσι ώστε μαζί με την σταθερότητα της διάταξης να εξασφαλίζεται και η ευελιξία/κινητικότητά τους. Στην επιφάνεια των πλακών έχουν στερεωθεί διακοσμητικά μπρούτζινα επιθέματα , δράκοι και ροζέτες. Ο υπόλοιπος κορμός έχει επικαλυφθεί με μπρούτζινες και χάλκινες φολίδες με έκτυπη διακόσμηση «κουκίδας» .Στο θωρακικό τμήμα σχηματίζουν σχέδιο «σκακιού» ενώ στο ραχιαίο παράλληλες ζώνες διαφορετικών χρωμάτων όπως και στο πίσω μέρος των επωμίδων. Όλες οι άκρες του κορμού έχουν καλυφθεί με αναδιπλωμένο πορφυρό δέρμα ραμμένο στο χέρι με διπλή ραφή.

Οι πτέρυγες είναι δερμάτινες και σχηματίζουν δύο σειρές, η εξωτερική σειρά είναι κοντύτερη με τις δερμάτινες πτέρυγες να είναι καλυμμένες με μπρούτζινες και χάλκινες φολίδες με εγκάρσια έκτυπη κεντρική νεύρωση. Η δεύτερη εσωτερική σειρά πτερύγων είναι μεγαλύτερη σε μήκος και δεν διαθέτει κάποια μεταλλική ενίσχυση. Επίσης όλα τα άκρα των δερμάτινων επιφανειών έχουν συρραφτεί με δέρμα. Οι πτέρυγες χρησιμεύουν ως προστασία της βουβωνικής χώρας και των μηρών του οπλίτη.

Στην μέση του κορμού μία δερμάτινη πολεμική ζώνη με μπρούτζινη πόρπη διακοσμημένη με μορφή Γρύπα συμπληρώνει το σύνολο. Η πρόσδεση της πανοπλίας επιτυγχάνεται με έξι ζεύγη κρίκων στους οποίους προσδένονται ανθεκτικά δερμάτινα κορδόνια. Τέσσερα ζεύγη κρίκων βρίσκονται στην αριστερή υπομασχάλια περιοχή ενώ τα δύο στην άνω θωρακική περιοχή σταθεροποιώντας τις δύο απολήξεις της επωμίδας πάνω στον κορμό. Οι βάσεις των κρίκων της επωμίδας (αριστερά και δεξιά του λαιμού) είναι μπρούτζινες και φέρουν σχήμα λεοντοκεφαλής.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.