Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Μυώδης θώρακας

5ου-3ου π.Χ αιώνας

H φιλοτέχνηση του θώρακα έχει βασιστεί σε ατόφιο αρχαιολογικό εύρημα μυώδους θώρακα (5ου-4ου π.Χ αιώνα) που αποτελεί μέρος της συλλογής Αxel Guttman του οίκου Δημοπρασιών Christie’s.

Η ανατομία του κορμού ακολουθεί στην Πολυκλείτια σχολή αγαλματοποιϊας της Αθηναϊκής Κλασσικής περιόδου. Αναπαριστά έναν ανδρικό αθλητικό κορμό σε κατάσταση αναρρόφησης στομάχου,μία πραγματικά εντυπωσιακή καλλιτεχνική αποτύπωση. Τα υπόλοιπα στοιχεία ανατομίας τονίζονται ελαφρά αποφεύγοντας τις εντάσεις όπως:Πλευρικοί κοιλιακοί, ήπιες “Απολλώνιες” απολήξεις, Alba Linea,ομφαλός και ήπιοι θωρακικοί μύες.Οι ακρογραμμές των ελασμάτων έχουν γυριστεί προς την εσωτερική πλευρά για μηχανική ενδυνάμωση.

Ο θώρακας έχει φιλοτεχνηθεί από δύο ελάσματα μπρούτζου 1,2 χιλιοστών με παραδοσιακή εν θερμώ σφυρηλάτηση χωρίς χρήση σύγχρονων μεθόδων.Το μπρούτζινο κέλυφος αφήνει οπές που φιλοξενούν το λαιμό και τα άνω άκρα.Η συναρμογή του εμπρόσθιου και του οπίσθιου ημιθωρακίου επιτυγχάνεται με έξι ζεύγη μεντεσέδων (δύο ζεύγη σε κάθε υπομασχάλια περιοχή και δύο ζεύγη στην περιοχή των ώμων) καθώς και με ζεύγη κρίκων&κορδονιών. Η εσωτερική επιφάνεια του θώρακα είναι επενδεδυμένη με στρώμα μαλλιού και επένδυση από λινό ύφασμα.Ένα έργο Εληνικής ανθρωπομορφικής γλυπτικής υψηλής αισθητικής και συμβολισμού. 

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.