Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Μυώδης Θώρακας (από Βρετανικό Μουσείο)

Η ανασύνθεση του θώρακα έχει βασιστεί στο αυθεντικό αρχαιολογικό εύρημα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείου σε αρκετά καλή κατάσταση (Βritish Museum:2846). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι Νότιο Ιταλιώτικης προελεύσεως (Mεγάλη Ελλάδα, Magna Graecia), φιλοτεχνημένος μεταξύ 5ου-3ου π.Χ αιώνα. Αποτελείται από το εμπρόσθιο και το οπίσθιο ημιθωράκιο τα οποία συνδέονται με δύο ζεύγη μεντεσέδων στις υπομασχάλιες περιοχές και με ένα ζεύγος κρίκων στις περιοχές των ώμων αντιστοίχως. Ιδιαίτερo τεχνικό χαρακτηριστικό του είναι η ελλιπής ανάπτυξη του ελάσματος στην περιοχή της άνω πλάτης καθώς αυτή δεν καλύπτει την περιοχή των ώμων. Η ανατομία του θώρακος περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία του ανδρικού αθλητικού κορμού όπως : κλείδες, μετωπικούς & πλευρικούς κοιλιακούς, “Απολλώνιες” ασύμμετρες απολήξεις, θωρακικούς μύες κλπ.
Ο θώρακας φιλοτεχνήθηκε με παραδοσιακές μεθόδους, με εν θερμώ σφυρηλάτηση.Τα ελάσματα μπρούτζου έχουν πάχος 1,2 χιλιοστά, εσωτερικά φέρει παχιά μάλλινη και υφασμάτινη επένδυση. Όλες οι ακρογραμμές των ελασμάτων είναι γυρισμένες από την μέσα πλευρά ενώ οι θηλές είναι ένθετες, φιλοτεχνημένες από χυτό ασήμι.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.