Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκό Πολεμικό Βραχιόλι

13ου π.Χ.

Πολεμικό βραχιόλι της Μυκηναϊκής περιόδου κατασκευασμένο από μπρούτζινο έλασμα 1,2 χιλιοστών. Αποτελείται από δύο ημικυλινδρικά κομμάτια με έκτυπες διακοσμήσεις κυματίων και περιμετρικών κωνικών απολήξεων. Ο μηχανισμός στερέωσης του στο καρπό αποτελείται από δύο συστήματα μεντεσέδων που ασφαλίζουν με δύο πύρους εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπώμενος και χρησιμεύει ως περόνη ασφάλισης και ασφάλισης. Προς αποφυγή εκδορών και τραυματισμών τα χείλη του βραχιολιού έχουν ανασηκωθεί προς τα πάνω ενώ εσωτερικά φέρει χονδρό μαλακό δέρμα στερεωμένο σταθερά με νήμα διπλής ραφής. Το βραχιόλι είναι εμπνευσμένο από αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε σε οχυρό της Μυκηναϊκής Θήβας και χρονολογείται γύρω στο 13ο αιώνα π.Χ.To βραχιόλι συνοδεύεται από ένα βαρύ ξύλινο τορνευτό ρόπαλο με μεταλλική ενισχυμένη απόληξη. Τα ξύλινα ρόπαλα στις διάφορες εκδοχές τους αποτελούσαν σε όλες τις εποχές και πολιτισμούς μία γρήγορη, σχετικά ανέξοδη και αποτελεσματική επιλογή για τους πολεμιστές. Στην Ιλιάδα μαρτυρείται η ύπαρξη τους.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.