Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Θεατρικός Μυώδης Θώρακας

2ος π.Χ. – 1ος μ.Χ.

Μυώδης ανατομικός θώρακας κατασκευασμένος από σφυρήλατο έλασμα μπρούτζου 1.2 χιλιοστών προσαρμοσμένος για θεατρικές ανάγκες. Αποτελείται από δύο τμήματα, το εμπρόσθιο στηθαίο και το οπίσθιο ραχιαίο και ακολουθεί την χαρακτηριστική ανατομία των θωράκων της μέσης Ρωμαϊκής περιόδου 2ος π.Χ – 1ος μ.Χ αιώνες.

Τα δύο ημιθωράκια αντιγράφουν την βασική ανδρική ανατομία ενός αθλητικού κορμού, θωρακικοί μύες, κοιλιακούς, ωμοπλάτες κλπ. Εσωτερικά των τοιχωμάτων φέρει μαλακή επένδυση από μαλλί επενδυμένη με δερμάτινη φόδρα, το χείλος των μεταλλικών μερών έχει καλυφθεί επίσης με δέρμα για την αποφυγή τυχών εκδορών.

Ένα δερμάτινο κυμάτιον έχει προσαρμοστεί στο κάτω χείλος του εμπρόσθιου τμήματος όπως ήταν το σύνηθες για τους συγκεκριμένους θώρακες. Ο θώρακας ασφαλίζει με έξι ζευγάρια συστήματος αγκραφών / λουριών, δύο ζευγάρια σε κάθε υπομασχάλια περιοχή και ένα ζευγάρι εκατέρωθεν του ανοίγματος του λαιμού. Στην περιοχή των ώμων, των καθέτων πλευρικών τοιχωμάτων του στηθαίου τμήματος και του άνω τμήματος του ραχιαίου τμήματος έχουν προσαρμοστεί επιπλέον μηχανισμοί όσον αφορά την αποτελεσματική προσαρμογή του θώρακα στον εκάστοτε χρήστη του (στένεμα και άνοιγμα ).

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.