Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Θώρακας Έκτορα

Ένας εντυπωσιακός και εξωτικός θώρακας που συνδυάζει τις δύο κυρίες «σχολές» οπλουργικής τέχνης σε ένα σύνολο, την φολιδωτή και την ολομεταλλική θωράκιση. Το άνω μέρος της πανοπλίας αποτελείται από δύο ανατομικά μπρούτζινα ημιθωράκια τα οποία προστατεύουν τον κορμό δημιουργώντας ένα μεταλλικό κέλυφος ολόγυρα του. Τα δύο ημιθωράκια ασφαλίζουν σταθερά στην περιοχή των ώμων και στην στα πλευρικά κάθετα με συστήματα γάντζων και κρίκων αντίστοιχα. Οι κοίλες επωμίδες είναι ολομεταλλικές και προσδένονται στον θώρακα με δερμάτινους ιμάντες, ως διακόσμηση φέρουν μπρούτζινους ρόδακες. Η κάλυψη των άνω άκρων των χεριών επιτυγχάνεται με φολιδωτή προστασία. Μπρούτζινες φολίδες με έκτυπη νεύρωση στο μέσο τους, για αυξημένη μηχανική αντοχή, στερεωμένες σταθερά πάνω σε χονδρό υφασμάτινο υπόστρωμα πέφτουν σαν μεταλλικοί αστραφτεροί καταρράκτες από το εσωτερικό των επωμίδων.

Το δεύτερο μισό του θώρακα αποτελείται από τέσσερα φολιδωτά παραπετάσματα τα οποία καλύπτουν εξ’ολοκλήρου την περιοχή των μηρών φθάνοντας μέχρι το ύψος των γονάτων. Περίπου 250 μπρούτζινες φολίδες μεγάλου μεγέθους με έκτυπη νεύρωση στο μέσο τους βρίσκονται στερεωμένες σε παχύ υφασμάτινο υπόστρωμα δημιουργώντας ένα πολύ ευκίνητο αλλά συνάμα αδιαπέραστο παραπέτασμα το οποίο είναι ικανό να επιτρέπει την απρόσκοπτη κίνηση των κάτω άκρων αλλά και να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από εισερχόμενες προσβολές. Μία δερμάτινη ζώνη ενισχυμένη με μεταλλικές πλάκες και ρόδακες περισφίγγεται μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους της πανοπλίας προσδίδοντας επιπλέον σταθερότητα . Σε κάθε τελείωμα των μεταλλικών μερών της πανοπλίας δερμάτινα στοιχεία έχουν τοποθετηθεί καταλλήλως για εξάλειψη πιθανών τραυματισμών και εκδορών. Τα εσωτερικά τοιχώματα του άνω κορμού των ημιθωρακίων φέρουν παχιά υφασμάτινη επένδυση έτσι ώστε ο κορμός του οπλίτη να μην κινδυνεύει από εγκαύματα λόγω πυρακτώσεως του μετάλλου αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανού τραυματισμού από τους κραδασμούς που ακολουθούν τα χτυπήματα. Τα διακοσμητικά πλούσια κρόσια στο μέσο της πανοπλίας προσδίδουν στην εξωτικότητά της προσδίδοντας της ένα πιο ζωώδες και τρομακτικό χαρακτήρα.

Ο θόλος του κράνους καλύπτεται με μπρούτζινες φολίδες ορθογώνιας διατομής, με νευρώσεις στο μέσο τους για αυξημένη μηχανική αντοχή. Οι φολίδες είναι στερεωμένες σε ομόκεντρη διάταξη πάνω σε παχύ δερμάτινο υπόστρωμα. Ένας μπρούτζινος δακτύλιος 2 χιλιοστών αποτελεί την βάση του θόλου πάνω στον οποίον προσδένονται οι παραγναθίδες με την βοήθεια δερμάτινων κορδονιών. Οι παραγναθίδες αποτελούνται από δέρμα η εξωτερική πλευρά του οποίου έχει καλυφθεί με μπρούτζινες φολίδες με κατωφερή ανάπτυξη και απόληξη αψίδας ενώ κάθε μία φέρει χαρακτηριστική έκτυπη ράχη. Στην εσωτερική πλευρά των παραγναθίδων μικρές δερμάτινες υποδοχές γεμισμένες με φυσικό μαλλί προβάτου εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα απορρόφησης κραδασμών από τα πλήγματα.

Το ουραίο αποτελείται από μια μπρούτζινη βάση δύο παράλληλων αξόνων που προσδένεται στην εξωτερική πλευρά του κράνους και ένα μακρύ θύσανο από μάλλινες και δερμάτινες λωρίδες κόκκινου και άσπρου χρώματος.

Δύο φυσικά αποξηραμένα κέρατα βοοειδούς με χάλκινες κυκλικές βάσεις αριστερά και δεξιά του μετώπου συμπληρώνουν την διακόσμηση προσδίδοντας του ένα κτηνώδες και επιβλητικό χαρακτήρα ταυτόχρονα. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό από θέμα κατασκευής και εμφάνισης κράνος προορισμένο για την στρατιωτική αριστοκρατία.

Οι περικνημίδες είναι ανοιχτού τύπου, αποτελούνται από μπρούτζινο ήμι- ανατομικό έλασμα στερεωμένο σε χονδρή υφασμάτινη βάση. Στερεώνονται στις κνήμες με την βοήθεια δερμάτινων λουριών.

Άρθρα - Νέα

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Η Ελληνική πανοπλία ως κόσμημα. Αναλύοντας και ανακατασκευάζοντας την πανοπλία του Φιλίππου Β’

Το 1977 η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς Μακεδονικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα , ανάμεσα τους ο σημαντικότερος ήταν εκείνος του Φιλίππου Β' (359-336 π.Χ.).

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Αναλύοντας την «Πανοπλία των Δενδρών» με τα μάτια ενός αρματοποιού.

Η πανοπλία των «Δενδρών» είναι ένα από τα αντικείμενα που ευρέθησαν στον τάφο νούμερο 12 στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο που εντοπίστηκε αρχικά από την Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα).

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Ερμηνεία του Ιmperium Romanum

Η έννοια του Imperium Romanum είναι πολυδιάστατη με πολλές λεπτές αποχρώσεις. Το Imperium αναφέρεται σε μία ανώτερη οργανωτική δύναμη δοσμένη από μία ουράνια Αρχή που έχει σαν σκοπό την εγκαθίδρυση μίας επίγειας τάξης.