Πανοπλίες της Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου / Μυκηναϊκές

Μυκηναϊκό ξίφος

15ου π.Χ αιώνα

Αναπαραγωγή ξίφους Ύστερης Ελλαδικής Περιόδου ( 1450 π.Χ) βασισμένο σε εύρημα που ανασκάφτηκε στην περιοχή των Αθηνών. Η λεπίδα είναι κατασκευασμένη από μπρούτζο, είναι αμφίστομη με κεντρική νεύρωση να διατρέχει όλο το εύρος της ενώ έχει συνολικό μήκος 76 εκατοστά (συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της λαβής). Αξιοπρόσεκτα στοιχεία είναι το μικρό της πλάτος και οι ενσωματωμένοι χειροφυλακτήρες με την χαρακτηριστική ανάπτυξή τους. Το ξίφος εντάσσεται στην κατηγορία Ci, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την διάδοση του στην Ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου , την παράκτια ζώνη της Μέσης Ανατολής καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη (σε διάφορες παραλλαγές του). Η λαβή είναι ξύλινη από αποξηραμένο στέλεχος Αττικής Ελιάς και μόνιμα στερεωμένη με χάλκινα πριτσίνια. Το πόμολο επίσης είναι κατασκευασμένο από ξύλο Ελιάς επεξεργασμένο σε τόρνο και στηρίζεται στο προεξέχων μπρούτζινο στέλεχος της λαβής με την βοήθεια ενός πείρου ασφαλείας. Το πόμολο ενδεχομένως θα μπορούσε να φέρει και αυτό έκτυπη διακόσμηση ή να ήταν λίθινο.

Η θήκη είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό δέρμα, με διπλές ραφές στο χέρι . Εξωτερικά στην μία πλευρά της φέρει ανάγλυφη έκτυπη διακόσμηση με ροζέτες (σε φύλο μπρούτζου) ενώ στο άκρο της μία διακοσμητική πορφυρή φούντα και έναν κοίλο ρόδακα στην άκρη της. Ο τελαμώνας είναι δερμάτινος και φέρει εξίσου έκτυπα διακοσμητικά στοιχεία, βασισμένα σε μοτίβα της περιόδου, σε φύλλο μπρούτζου. Μία μουσειακού επιπέδου αυθεντική αναπαραγωγή.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.