Αρχαίες Ελληνικές Πανοπλίες

Λινοθώρακας “Αισχύλος”

5ος π.Χ. αιώνας

Πολυτελής λινοθώρακας βαρέως τύπου, βασισμένος σε απεικονήσεις ερυθρόμορφων Αττικών αγγείων του 5ου π.Χ. αιώνα. Αφιερώνεται στον Μαραθωνομάχο Τραγικό ποιητή Αισχύλο.
Αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα, τις επωμίδες, τον κύριο κορμό και τις πτέρυγες (για την προστασία των μηρών).Το υπόστρωμα των τμημάτων αυτών σχηματίζεται απο ένα παχύ στρώμα λινού υφάσματος πάνω στο οποίο έχουν στερεωθεί επικαλυπτόμενες μπρούτζινες και χάλκινες φολίδες (1500 φολίδες με νεύρωση περίπου) δημιουργώντας μία ανθεκτική προστατευτική επιφάνεια με την χαρακτηριστική εμφάνιση του δέρματος του φιδιού.
Προσδένεται σταθερά πάνω στο σώμα του πολεμιστή με την βοήθεια έξι ζευγών από μπρούτζινους κρίκους (με διακοσμητικές βάσεις) οι οποίοι εξασφαλίζουν την πρόσδεση δερμάτινων κορδονιών συγκρατώντας τα άκρα του θώρακα στο οριζόντιο και στο κατακόρυφο άξονα. Τέσσερα ζεύγη βρίσκονται στην αριστερή υπομασχάλια περιοχή ενώ τα άλλα δύο στην περιοχή του άνω στήθους.
Φέρει διάκοσμο από μπρούτζινους “ Θαλάσσιους δράκοντες” στις εμπρόσθιες καταλήξεις των επωμίδων, έκτυπο ανθέμιο στο κέντρο του στήθους ενώ στην δεξιά υπομασχάλια περιοχή φέρει δύο ορθογώνιες πλάκες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία( ανθέμια, σπείρες και αποτροπαϊκή φιγούρα της θεάς Αθηνάς)
Οι πτέρυγες αποτελούνται από παραλληλόγραμμες επιμήκεις διατάξεις συνδεδεμένες στο κάτω χείλος του κορμού με το μήκος τους να καλύπτει τουλάχιστον μέχρι το μέσο των μηρών. Ο εύκαμπτος χαρακτήρας τους επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων για τα κάτω άκρα.
Όλες οι ακρογραμμές του θώρακα έχουν συρραφτεί με πορφυρό δέρμα. Οι εσωτερικές επιφάνειες του λινοθώρακα έχουν επενδυθεί με φόδρα.

Άρθρα - Νέα

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

H αντίληψη της έννοιας του Ιστορικού χρόνου στον Παγανιστικό και Χριστιανικό κόσμο

Η έννοια του χρόνου στην Εβραϊκή σκέψη, αν και απροσδιόριστο μέγεθος (Έζρας 10,13: «ο χρόνος είναι βροχή»), χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη δυναμική η οποία κατά κοινή ομολογία εξέλειπε από τον Εθνικό κόσμο.

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Aπό τον Αγαμέμνονα στον Θησέα. Μία ερμηνευτική απόπειρα δια μέσου των «Σφυρήλατων»

Πολύ συχνά προκύπτει το ερώτημα για το κατά πόσο η επιλογή ενός ολομεταλλικού θώρακα (αρθρωτού ή μη) κρίνεται καταλληλότερη σε σύγκριση με έναν οργανικό θώρακα (σύνθετου ή μη) και δευτερευόντως, ποιος από τους δύο αυτούς τρόπους θωράκισης ήταν πιο προσφιλής στους Έλληνες της Ηπειρωτικής Ελλάδος από τον 15o μέχρι τον 5ο π.Χ αιώνα.

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Πληθυσμιακή εκτίμηση της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Οι κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές δομές και απαγορεύσεις της Αρχαιότητας και των μέσων χρόνων δεν άφηναν περιθώρια για την αυτόνομη ανάπτυξη της στατιστικής επιστήμης και την εφαρμογή της στον δημογραφικό τομέα.